Az elmúlt napokban sok ismerősöm, de ismeretlenek is azzal kerestek meg, hogy nem értik pontosan, mi is folyik a Híd és az MKP között, akkor most együtt akarunk indulni, vagy nem, s ha nem akkor miért is nem. A két hetes levelezgetés, üzengetés úgy tűnik tegnap végleg befejeződött, így itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

2009-ben egyebek mellett azért léptünk ki az MKP-ból, és azért alapítottuk meg a Hídat, mert akkor úgy láttuk, az MKP új vezetősége rossz irányba viszi a pártot. Azt érzékeltük, hogy a szlovák partnerektől távolodik a párt evezetése, és a közvélemény-kutatások is azt mutatták, csökken az MKP támogatottsága. A párt egyre kevésbé volt képes effektíven képviselni a magyarok érdekeit.

A Híd a 2010-es választáson több mint 8 százalékos eredményt ért el úgy, hogy alig egy éve létezett, úgy hogy az MKP soha nem látott ellenkampányt folytatott végig. Ennek meg is lett az eredménye, ők a parlamenten kívül maradtak. Azóta, az elmúlt másfél évben bebizonyosodott, hogy a Hídat a jobboldali pártok teljes értékű partnernek tekintik, és a jobboldali blokk, mellyel Robert Ficót szeretnénk ellensúlyozni, egyik alappillérévé váltunk. A közvélemény-kutatások stabil támogatottságot mértek az elmúlt másfél évben, ami azt mutatta, az emberek többnyire értik, és értékelik a parlamentben és a kormányban elvégzett munkánkat.

Hamisnak, és álságosnak tartom azt, ha valaki két éven keresztül hazugnak, hazaárulónak, szlováknak, ügynöknek és hasonlóknak titulál, majd a választás előtt pár hónappal felajánlja, hogy akkor mégis induljunk koalícióban, mert a felső erők így diktálják. Szerintem jogosan teszem fel a kérdést, hogy egy listán szerepelhetnék-e én például azzal a Duray Miklóssal, aki az elmúlt napokban is olyan cikket publikált rólam, ami miatt nyugodtan feljelenthetném, mert annyi benne a rágalom. De fordítva is megkérdezem: Vajon az MKP vezetőinek, akik az elmúlt két évben egyetlen jó szót sem találtak velünk kapcsolatban, nem okozott gondot most hirtelen előjönni a koalícióval? Nem tisztán marketingfogás az egész?

Hiszünk benne, hogy a Híd egy stabil, megbízható párt, mely az elmúlt másfél évben a magyarságnak, a szavazóinak és a szlovák partnereknek is bizonyított. Ebből kifolyólag döntöttünk úgy, hogy ha az MKP nem mer nekivágni egyedül a választásoknak, azon politikusai, akik el tudják fogadni a mi értékrendünket, indulhatnak a listánkon. Az arány pedig lehetett volna a 2010-es választásokon elért eredmény. Volt már erre példa korábban is, az OKS is négy képviselőt juttatott be 2010-ben a parlamentbe, így kicsit öniróniával is mondhatom, megéri a mi listánkon indulni. Ám abban mi nem hiszünk, hogy a két pártnak együtt, koalíció formájában kellene nekivágnia. Úgy érzem, a világ, amit képviselünk sem teljesen azonos már. Hogy csak egy példát mondjak, az MKP számára talán a legfontosabb téma a kettős állampolgárság ügye volt az elmúlt másfél évben, mi inkább újra felépítettük a kormány kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesének hivatalát, és a 2012-es költségvetésbe az eddigieknél jóval magasabb támogatást akarunk elérni a magyar kultúra finanszírozására. Az MKP dicséri az SaS-t, amiért kiálltak a véleményük mellett, és megbuktatták a kormányt, s valószínűleg visszahozzák Robert Ficót a hatalomba, mi ezt sajnáljuk, mert látjuk, mennyi mindent lehetett volna még elérni itthon, a magyarok számára. Nehéz út várt volna minket, de küzdöttünk végig.

Elképzelhetőnek tartom, hogy az MKP próbál még pár kört futni ebben a témában, mert úgy érzik, ez jó marketing, bár szívük mélyén az ellenkezőjét gondolják. Ám meggyőződésem, hogy nincsen rosszabb, mint a szlovákiai magyar választókat bizonytalanságban tartani. Én inkább sok sikert kívánnék nekik a saját  választási felkészüléshez, és sportszerű korrekt versenyt!

Szerző: Bugár Béla  2011.11.09. 12:32 komment

Címkék: együttműködés mkp

süti beállítások módosítása