A britek szuverén döntést hoztak a népszavazásukon, amelyet – amint az nem sokkal utána kiderült – féligazságok és hazugságok alapoztak meg

Bevezetőül azzal kezdeném, hogy őszintén sajnáljuk ezt az eredményt. Az Unió működésének utolsó húsz éve során ez az  első olyan döntés, amely nem a tagállamok számának gyarapodását, hanem csökkentését jelenti, tehát épp az ellenkezője annak, aminek ezidáig tanúi voltunk. A populista és szélsőséges vezetők másnap reggeli ünneplése Európa-szerte egy szomorú jele annak, hogy hasonló népszavazásokra Hollandiában, Franciaországban, és más országokban, de akár még Szlovákiában is sor kerülhet. Ha figyelmesebben megnézzük a populista és szélsőséges pártok vezetőit, nyilvánvalóvá válik, hogy nincs B-tervük, vagy ha van is, csak kiráz minket tőle a hideg, mert számukra az egyetlen célt a viszonyok destabilizációja jelenti.

A britek szuverén döntést hoztak a népszavazásukon, amelyet – amint az nem sokkal utána kiderült – féligazságok és hazugságok alapoztak meg. A kampányban nem a racionális érvek voltak fontosak, hanem az, hogy lehet hatni az emberek érzelmeire. A populizmus dominált. Ez egy olyan jelenség, amely Európa-szerte egyre csak erősödik, a párbeszédekből meg egyre érezhetőbben hiányoznak a racionális érvek. Az egymást túlkiabáló, minél hangosabb szavak nyernek, vagy az, aki a legnagyobb értelmetlenséget ígéri. A populizmus és az extrémizmus - amint azt a legutóbbi parlamenti választások során is láthattuk - sajnos nálunk Szlovákiában is egyre erősebb. Ezzel szemben a Hídnak és személyem szerint nekem is mindig a racionális párbeszéd és a rendszerszintű megoldások átültetése volt a legfontosabb, nem a szenzációs szereplés.

Most Szlovákia és egész Európa egy óriási kihívás előtt áll. A cél megakadályozni, hogy a többi EU-s tagállam is hasonló irányba induljon, mint Nagy-Britannia. Ehhez azonban az kell, hogy az Európai Unió minél gyorsabban előálljon azokkal a reformjaival, amelyeknek köszönhetően egy olyan Uniónk lesz, amely közel fog állni polgáraihoz. Egy olyan Unió, amely az összes tagállamát meghallgatja. Nemcsak a nagyokat, hanem a kisebbeket is, hogy egy állam polgárai se érezzék azt, hogy kevésbé fontosak. Szeretném hangsúlyozni, hogy annak ellenére, hogy az EU-nak megvannak a hibái is, még így is az újkori történelem legsikeresebb projektje. Neki köszönhetően élünk békében és nyugalomban már a második világháború óta, Jugoszlávia szomorú szétesését és az azt követő balkáni problémákat leszámítva. Ne engedjük ezért meg, hogy mindezt elvegyék tőlünk a populisták és szélsőségesek, azok, akik nem látnak tovább az orruknál.  

Szerző: Bugár Béla  2016.06.28. 13:51 komment

süti beállítások módosítása