Lassan egy éve már, hogy a jelenlegi koalíció átvette a hatalmat a Smer-HZDS-SNS hármas fogattól. Amikor megkötöttük a koalíciós szerződést, mindannyian lelkesek voltunk és bíztunk benne, hogy belátható időn belül sikerül talpra állítanunk az országot az előző kormány felelőtlen költekezése után. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez máris sikerült, de látom, hogy jó úton haladunk. A koalíció népszerűsége mégis egyre csökken a lakosok szemében. Itt az ideje elgondolkodni ennek okairól.
 

Mit lát az egyszerű ember: az új kormány spórolni akar, az új kormány megemeli az árakat, az új kormány miatt fizetni kell a kórházakban…  A médiákban heti szinten jelennek meg hírek  a koalícióban zajló feszültségekről és lehetséges kormányválságokról. Könnyű lenne azt mondani, hogy ez az újságírók hibája, hogy ők keresik mindenáron a szenzációt, de nem tehetjük. Be kell látni, hogy ennek a koalíciónak van egy hatalmas problémája: a rossz kommunikáció.

Elég példának megemlíteni a szociális intézkedéseket. Sikerült elérnünk, hogy a kisnyugdíjasoknak csak 15 euró értékig kelljen fizetniük a gyógyszerekért. Vajon hányan tudnak erről? Vagy az ikrek után járó állami támogatásról. Pedig ilyen lépéseket a magát szociálisnak valló – és a jelenlegi kormányt erősen kritizáló - baloldali pártok még csak nem is terveztek.

Nemrég értesültem arról, hogy a szomszédos Bécsben majdnem háromszor kevesebb a kórházi ágyak száma, mint Pozsonyban. Pedig ha összevetjük a két város lakosainak számát - Bécsnek több mint másfél millió, Pozsonynak pedig alig több mint fél millió – éppen az ellenkezőjére számítanánk. Nem a kórházi ágyak mennyisége a mérvadó, hanem az egészségügyi ellátás minősége. Sajnos ez a tény sincs elégségesen lekommunikálva a lakosok irányába, nem csoda, hogy értetlenül csóválják fejüket az egészségügyi minisztérium tervein.

A gondot azonban nem csak a kormánypártok kifelé irányuló nyilatkozataiban kell keresni. Egymással sem találjuk gyakran a közös hangot. Úgy érzem, hogy már most versengés folyik a négy párt között. Ezelőtt kicsit értetlenül is állok, hiszen még három év van hátra a következő parlamenti választásokig, nem a saját népszerűségünkre kellene koncentrálni, nem a sajtó elé kellene futni minden kisebb gond felmerülése kapcsán, előbb egymás között kellene megbeszélni a megbeszélnivalót.

Félreértés ne essék, nem vádaskodni akarok. Tisztában vagyok vele, mennyire nehéz elmondani és megértetni, hogy például a spórolás hosszútávon kifizetődő lesz mindannyiunk számára. Én csak azt sajnálom, hogy ami jó, ami eredmény és előrelépés, az eltörpül a negatívumok mellett. De ebben mindannyian ludasok vagyunk.

Szerző: Bugár Béla  2011.06.06. 13:05 komment

Címkék: kommunikáció kormány koalíció

süti beállítások módosítása