Annak ellenére, hogy a Smer hatalmi gépezete a mostani parlamenti ülésen is működött, a Hídnak sikerült keresztülvinnie törvénytervezetét az allergiások védelmében.

A parlament legutóbbi ülésén a képviselők elfogadták a Híd képviselőinek, Nagy Józsefnek és Jakab Elemérnek azt a törvényjavaslatát, amely csaknem egymillió allergiás megbetegedéssel küzdő polgár életét könnyíti meg.  Valóban nem történik meg gyakran, hogy a Smer képviselői megszavaznak egy ellenzéki javaslatot, ebben a választási időszakban a Híd képviselőinek ez összesen csak három alkalommal sikerült. A törvény célja, hogy hatékonyabbá váljon a súlyos allergiás tüneteket okozó növény, a parlagfű irtása. A törvénymódosítással sikerült elhárítani a természetvédelmi törvény hiányosságait, ami azonban sajnos csak kevés ok az örömre.

A parlamenti többséget adó Smer képviselői ismét demonstrálták hatalmukat, és a különböző kulcsfontosságú témákról megfogalmazott ellenzéki véleményeket vagy javaslatokat, köztük a Hídéit is újra tudatosan ignorálták. Sőt, még a köztársasági elnök vétóját is áttörték, aki elutasította a bírókról és ülnökökről szóló törvény jóváhagyott módosításának aláírását. A Híd alelnöke, Lucia Žitňanská ismételten bírálta, hogy a Bírói Tanács elnökének megválasztása, illetve a tanács valamennyi személyi döntéséről szóló szavazása a törvény alapján nem lesz nyilvános. A Híd ugyanis a köztársasági elnökkel egyetértve úgy látja, hogy a bíróságokon csak a következetes nyilvános ellenőrzés és a közvélemény nyomása segíthet, amely azonban anélkül, hogy a Bírói Tanács tagjai vállalnák a személyes felelősséget azért, ahogyan szavaznak, nem lesz hatásos. A Smer 83 képviselője becsapta az igazságszolgáltatás ajtaját a nyilvánosság előtt, és áttörte az elnöki vétót. Feltételezhető, hogy a törvény így vagy úgy, de az Alkotmánybíróságon köt ki. A Smer ennél a szavazásnál megmutatta, hogy a bíróságok megtisztítása az utolsó, amit képviselni szeretne.

Sajnos, nem sikerült átültetnünk a javaslatunkat a gyengébbek védelmében sem. Lucia Žitňanská törvényjavaslatával, amely a kis beszállítók – magánvállalkozók érdekeit védte volna a vállalatok restrukturalizálása során (ebben az esetben a Doprastav vállalatról volt szó), a múlt ülésen nem járt sikerrel. Úgy gondoljuk, hogy a vállalatok restrukturalizálása és csődeljárása során védenünk kellene a gyengébb vállalkozókat. A Smer képviselői a javaslatot lesöpörték az asztalról anélkül, hogy egyetlen érvet mondtak volna, miért van ezzel problémájuk.  Egyszerűen mindenfajta vita nélkül – ahogy az eddigiekben már számos alkalommal - elutasították Lucia Žitňanská jó javaslatát.

Nem hiányzott azonban a vita a szlovák államnyelvtörvény módosításáról, amelyet az SaS képviselője Peter Osuský terjesztett be. A Híd által is támogatott törvény vitájában azonban szabályosan sokkolt a Smer képviselőjének, Dušan Jarjabeknek a hozzászólása, aki a nemzetet genetikai alapon próbálta meghatározni. Jarjabek veszélyesnek nevezte, hogy Osuský szeretné elérni a községek kétnyelvű megnevezését, vagy a nemzetiségi nyelven oktató iskolák és oktatási intézmények pedagógiai dokumentációjának vezetését az adott kisebbség nyelvén. Jarjabek hozzászólását nem tudom másként minősíteni, mint az SNS nacionalista fóbiájának visszatérését a parlamentbe.

A legutóbbi ülésen az vízügyi törvény is nagy vihart kavart, amellyel a kormány újabb árdrágulást készít elő a polgárok számára. Többen a képviselőink közül a parlamentben hangsúlyozták, hogy ez a kormányjavaslat egyértelműen árt az embereknek – megdrágítja a szlovák ásványvizeket, a gyümölcsöt és zöldségeket, és néhány kiválasztott „vállalkozó“ számára lehetővé teszi a vízzel való üzletelést.  A kormánypárt viselkedését a törvényjavaslat tárgyalása során nagyon találóan jellemezte Simon Zsolt, amikor elmondta, hogy ez a kormány még annyit sem képes a polgárok érdekében feláldozni, amennyi nap mint nap lefolyik a Dunán Magyarország felé.  Szomorú, kegyetlen – de igaz.

Az, hogy a vízügyi törvénynek vannak hiányosságai, végeredményben közvetetten a beterjesztői is elismerték. Fico ugyanis a környezetvédelmi miniszterrel közösen bejelentette, hogy emiatt módosítják az alkotmányt és remélik, hogy ehhez az ellenzék is hozzájárul. Ez egy újabb sokk volt a számomra. Hadd emlékeztessek arra, hogy az Alkotmányt nem lehet napirenden módosítani, amikor éppen eszünkbe jut, akár csak egy Facebook státuszt. Az, amit némely politikusok az alaptörvényünkkel művelnek, nem más, mint politikai dilettantizmus és az ország polgárainak semmibe vétele.  

A Smer megmutatta igazi arcát a parlament legutóbbi ülésén azzal a javaslatával is, amelyet végül természetesen sikerre is vitt. A kormánypárti képviselők egy módosító javaslatukkal az ÁFA-törvényből törölték azt a rendelkezést, mely szerint az államháztartási deficit 3% alá csökkenése esetén az ÁFÁ-t vissza kell vinni 19%-ra. Kár volt tehát örülniük a polgároknak, hogy alacsonyabb lesz az ÁFA. Fico kijelentette, hogy „nem fogja teljesíteni a kereskedők gágogását“. Mintha a kereskedők, vállalkozók vagy mezőgazdászok nem lennének ennek az országnak a polgárai. Arról nem is beszélve, hogy éppen az ÁFA-emelés volt az, ami miatt Fico éles kritikával illette Iveta Radičová kormányát, hogy az emberek számára ez drágulást eredményez.  Csökkentsék 20-ról 19 %-ra az ÁFÁ-t, az ugyanis pozitívan fog hatni minden más termék árának alakulására“ – ezt mondta annak idején, 2011 júniusában Fico a közszolgálati televízióban, ami csak igazolja, hogy a jelenlegi kormányfő úgy változtatja a véleményét, ahogy éppen neki tetszik...

A Smer hatalmi gépezete tehát tovább működött a legutóbbi parlamenti ülésen is. A legutóbbi ülés jó híre, hogy az új köztársasági elnök nem ír alá automatikusan minden jóváhagyott törvényt. És nem utolsó sorban jó hír számunkra az is, hogy a Híd újra teljes erővel dolgozik. Nagy Józsefet, aki az Európai Parlament képviselőjévé lépett elő, Vörös Péter váltotta a szlovák törvényhozásban. Apropó, ha már európai parlamenti képviselőnket említettem, örülök, hogy Brüsszelben is aktív tevékenységet folytat. Nagy József már most megmutatta, hogy a kis országok is képesek befolyásolni az EU politikáját – az Európai Néppártban ugyanis sikerült keresztülvinnie hét, számunkra fontos prioritást. Ha számításba veszem, hogy az Európai Parlament legnagyobb politikai frakciójának programja összesen 46 pontból áll, akkor egyértelműen nagy sikerről beszélhetünk.

A nyári szünidőre tehát a jól ismert érzéssel távozunk: a Smer úthenger tovább rombol. És hadd tegyek hozzá egyetlen megjegyzést: a Smer elkezdte választási kampányát. És egyetlen változatlan elhatározást: a Híd a jelenlegi politikai felállás ellenére mindent megtesz azért, hogy keresztülvigye képviselőinek jó és hasznos javaslatait. 

 

Szerző: Bugár Béla  2014.07.11. 11:46 komment

Címkék: EP Bugár Béla Híd

süti beállítások módosítása