Megértem és kénytelen vagyok elfogadni azt a tényt, hogy a mai rohanó világunkban, egyértelműen, világosan és tömören kell fogalmazni. Azt is értem, hogy egynéhány politikus valamiféle belső késztetésből, gyors és azonnali megoldást kínálva naponta bedob egy "zseniális" ötletet a nyilvános kommunikációs térbe.

De amikor a saját magát a legtermékenyebb képviselőnek kikiáltó politikusunk előállt azzal a javaslatával, hogy a magasabb szintű területi egységeket (VÚC) azonnal fel kell számolni, alternatíva nélkül kisatírozni, itt és most, fél évvel a választások előtt, annyira megdöbbentem, hogy szóhoz sem jutottam. 

A megyerendszer több mint 15 éve Szlovákia államjogi elrendezésének szerves részét képezi. A megyék emberek százait foglalkoztatják, iskolák, utak fenntartói és egy sor egyéb jellegű ügyintézés tartozik a hatáskörükbe. Éppen azért jutottunk idáig, mert az ország jelenlegi közigazgatási felosztása a természetes régiók mellett érvelő alapos elemzés eredményeit figyelmen kívül hagyó politikai döntés eredménye. Nem ideális, de pont az említett és a hozzá hasonló kétségbeesett populista sikoly lenne az utolsó dolog, ami a megyék körül kialakult helyzetet megoldhatná.

Nem mintha ilyen dogok a múltban nem fordultak volna elő. Jól emlékszünk azokra a politikai harcosokra, akik a múltban hasonló módon szerették volna mindenáron felhívni magukra a figyelmet. A parttalan populizmus, az átlátszó taktikázás, az új pártok kegyeinek megszerzésével kecsegtető tetszetős hangzatos kezdeményezések idővel a legtermékenyebb képviselőt is degradálhatják.

Ha tényleg szeretnénk józan megoldást találni e problémára, kezdjünk széles körű társadalmi vitát. Határozzunk meg egy valós célt azzal kapcsolatban, hogy milyen módon lehet ezt a közigazgatási rendszerünket érintő komoly intézkedést a legeredményesebben és a leghatékonyabban megoldani. De könyörgöm, legalább páran tartsuk magunktól távol a populista bohócok módszereit.

Ellenkező esetben Szlovákia polgárai tényleg azt gondolhatják, hogy mindannyian teljesen megőrültünk.

 

 

Szerző: Bugár Béla  2017.01.18. 10:02