A szlovákiai politikai színtéren új jelenség ütötte fel a fejét: a Smer az ország alaptörvényét egyfajta fizetőeszközként kezdi használni. Kifizeti és lefizeti vele azokat a politikusokat és politikai partnereket, akik hajlandóak asszisztálni ehhez. Csak egyetlen cél mozgatja őket. Megerősíteni a polgárokban azt az érzést, hogy mi, ennek az országnak a vezetői, mindig mindent elintézünk. Mert a biztonság, a biztonság, a biztonság mindenek felett. Szükség esetén akár a barikádokon a „csúnya, értetlen politikusokkal“ szemben.  

Lefizetésre viszont csak akkor van mód, ha az asztal másik oldalán ülő lefizethető. Úgy tűnik, ahogy politikai üzlet volt a „család az igazságszolgáltatásért“, most egy újabb politikai háttéregyezség körvonalazódik ebben a választási időszakban. Ez esetben a „független“ OĽANO – Egyszerű Emberek és Független Személyiségek vannak soron. Feltételezhető, hogy a „vizet“ most médiabombára cserélték. Semmi konkrétumot nem tudunk, de Hraško képviselő utalt arra, hogy hajlandóak támogatni egy ilyen módosítást.

Ha ezt így fogjuk folytatni, várható, hogy mindig az, akinek éppen szorít a cipő, elkezd piacolni, és a fizetőeszköz az alkotmány lesz. Mert a Smer a mindent megoldó és mindent elintéző szerepében csak az alkotmányos többséggel játszhat. Amikor eldöntötték, hogy fő választási kampányeszközük az alkotmány lesz, van minek örülnünk.

Lelki szemeimmel már látom a kormányfőt és a Smer-t, ahogy kardot ránt és elkezdi zsarolni az ellenzéket. Mindenkit, aki egy ilyen alkotmánytörvényt nem támogat, a nemzet ellenségének fog kikiáltani.

Holott a megoldás egyszerű. Nem kell olyan törvényeket beterjeszteni, amelyekbe bele van kódolva bárkinek a jövőbeni politikai üzlete. Őszinte, világos és egyszerű jogszabályokat kell beterjeszteni, ahol senki sem tud azt csinálni a vízzel (és nem csak azzal), amit akar – még ha egyenesen a Smer központja előtt áll is éppen. Az Alkotmányt pedig békén kell hagyni, meg kell hagyni annak, ami: az állam alapvető és legkomolyabb fundamentumának. Egyszerű, mint a pofon.

Szerző: Bugár Béla  2014.07.13. 20:05 komment

süti beállítások módosítása