Európában és a nagyvilágban is olyan események zajlanak, amelyek kezeléséhez felelősségre, tapasztalatokra és a hideg fejjel való gondolkodás képességére van szükség. Legyen szó az ukrán helyzetről, a görögök problémáiról, vagy éppen a bevándorlásról. Ezeken az ügyeken nem segítenek a mindenféle, valós és valótlan dolgokon alapuló mediális szenzációk, de az öncélú politizálgatás és a populizmus sem. Szlovákiában ezt az egészet még tetézi az, hogy már el is kezdődött a választási kampány. Ennek megfelelően mostanság minden ennek kerül alárendelésre, a kormány tetteitől (és tétlenségétől) kezdve a politikusok erre adott válaszain át az újságírók kérdéseiig.  A polgárok pedig nem is győzik figyelni, mennyi „okos” megoldás, nyílt levél, állásfoglalás jelenik meg a médiákban, a közösségi hálózatokról nem is beszélve. De sajnos ezekben pont a lényeg veszik el: a bősiek jelenlegi helyzetének megoldása, egy rendszerszintű és felelősségteljes hozzáállás a bevándorlás kérdésére, illetve a válasz arra, hogy hogyan fordulhat elő az, hogy egy kormány ignorálja, semmibe veszi a nép hangját. Véleményem szerint ebben a helyzetben az lenne a felelősségteljes, ha a kampány és a Facebookon elért kedvelések száma helyett mindannyian a lényegre összpontosítanánk: annak elérésére, hogy Szlovákia jól működő jogállam legyen, jól igazgatott közügyekkel.

A Híd párt programjában, a Polgári Vízióban egyedüliként szerepel a helyi népszavazás intézményének megerősítése. Úgy véljük, hogy az eddigi tapasztalatok alapján felül kell vizsgálni a helyi népszavazások rendszerét. Biztosítani kell, hogy a kormány ne tudja elszabotálni a lakosság döntéseit, de természetesen az is nagyon fontos, hogy szigorú kritériumrendszer szabja meg a helyi népszavazás mozgásterét. Azért, hogy egy kiírt majd érvényes módon megvalósuló népszavazás eredménye ügydöntő fontosságot kapjon, de egyben hogy ne lehessen olyan témákról népszavazást kiírni, amelyek korlátoznák az állam vagy a helyi önkormányzatok képességét feladataik ellátására.

Másodsorban pedig megemlíteném, hogy személyesen is ismerem Bős lakosait, és nagyon toleráns és békeszerető embereknek ismerem őket. Bősön korábban is voltak már elszállásolva nagyobb menekültcsoportok (Afganisztánból és Csecsenföldről), és tudomásom szerint komolyabb konfliktusok nem voltak a bősiek és a menekültek között. Tehát az, hogy a helyi népszavazáson elutasították az 500 Ausztriából érkező menekült befogadását nem a saját rossz tapasztalatukból ered, hanem inkább abból a félelemérzetből, amit a politikusok és közülük is legfőképpen Robert Fico keltenek.

Arra a kérdésre, hogy akkor ezek után hová is helyeznénk el ezeket a menekülteket, először is azt kellene tisztázni, mit tettünk volna mi másképp annak érdekében, hogy egy ilyen helyzet ne is alakulhasson ki. Először is nem keltettünk és keltünk félelmet azzal, hogy a menekülteket terroristáknak nevezzük, akik azzal a szándékkal érkeztek ide, hogy szétrombolják Európát. Másodsorban pedig a népszavazás kiírása okán azonnal kiutaztunk volna Bősre, beszélni a község lakosaival és megpróbálva eloszlatni az aggodalmaikat. A miniszterelnök sem az egyiket, sem a másikat nem tette meg, és ma csak azt a vihart aratja, aminek a szelét ő vetette el. Innentől kezdve már két rossz megoldás között kell döntenie: vagy megszegi az Auztriával kötött szerződést, miszerint Szlovákia átmenetileg befogad menekülteket Bősön, vagy pedig nem tartja tiszteletben a bősi népszavazás eredményét. Gyakorlatilag más lehetőség nem létezik, ugyanis több mint valószínű, hogy hasonló népszavazást tartana minden olyan község, ahová a kormány menekülteket szeretne elhelyezni.  

Ennek ismeretében nem fogunk olajt önteni a tűzre, és további felelőtlen kijelentésekkel sem járulunk hozzá a félelemkeltéshez. A menekültek elhelyezésének megoldásáért ebben a helyzetben teljes mértékben Fico miniszterelnök a felelős. Ficonak ezért a tévében bemutatott erőfitogtató kijelentések helyett mihamarabb el kellene utaznia Bősre, beszélnie az ottani polgárokkal és menteni amit még lehet. És ezt akkor is meg kell tennie, ha ott a Smernek ma már nincsen egyetlen szavazója sem. Vagy talán éppen ezért.

Szerző: Bugár Béla  2015.08.10. 10:29 komment

süti beállítások módosítása