Két hétvégét töltöttem a párt vezetésével és egyes kormánytagjaival együtt Szlovákia különböző városaiban, hogy találkozzak a kerületekből érkező polgármesterekkel. Nemcsak hidas, de független polgármesterek is eljöttek a találkozókra, hogy közösen vitassuk meg a falvak és városok aktuális problémáit.
 

A körút Komáromban és Dunaszerdahelyen vette kezdetét, majd Besztercebányán, Rimaszombatban, Kassán és Eperjesen is jártunk. Bevallom, nem számítottam ekkora érdeklődésre. Kellemes meglepetésként ért, hogy a Hídnak ugyan 95 saját polgármestere van, de a találkozókon egyszer annyian vettek részt.

Amit szintén pozitívan értékelnék, hogy a résztvevők többsége nem egyenesen tőlünk várt segítséget, hanem konkrét problémákkal fordultak hozzánk, amikre együtt kerestük a megoldást. A legtöbb kérdés az Európai uniós pályázatok kapcsán merült fel, illetve hogy a Híd által vezetett minisztériumokban mire és milyen módon lehet pályázatot benyújtani. Mivel a környezetvédelmi és földművelésügyi miniszter is elkísértek, így első kézből kaphattak választ kérdéseikre az érdeklődők.

A találkozók során még inkább tudatosítottuk, mennyire fontos az önkormányzatokkal való együttműködés. Létrehoztuk a Híd önkormányzatokért felelős bizottságát, melynek elnöke Jakab Elemér, a Híd parlamenti képviselője, tagjai pedig az egyes kerületek által delegált képviselők.  A bizottság egyik fő célja, hogy a falvak és városok problémáiról, kéréseiről, helyzetéről mindig időszerű áttekintésünk legyen, hiszen csak így működhetünk velük együtt.

Ez a bizottság most a polgármesterek fizetésének problémájával foglalkozik, ugyanis nem tudjuk támogatni az erről szóló, SaS által készített törvényjavaslatot. Úgy gondoljuk, hogy ez a tervezet sérti az önkormányzatiság elvét, mi viszont egy olyan megoldást szeretnénk találni, mely nem veszi el az egyes önkormányzatoktól azt, hogy önállóan dönthessenek ezekben a kérdésekben. Mivel tudatosítjuk, hogy a jelenlegi helyzetben muszáj csökkenteni az állam kiadásait, ám egy olyan megoldást szeretnénk találni, melyet az érintettek is el tudnak fogadni. Ezért a napokban tárgyaltunk a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségével is, és a körutakon kikértük a jelenlevő polgármesterek véleményét is ezzel a problémával kapcsolatban. Remélem, sikerül egy olyan megoldást találnunk, melyet mindenki el tud majd fogadni.

Jó érzéssel távoztam a találkozókról. A polgármesterek tudatosították, hogy a kezdeményezésnek mindig tőlük kell érkeznie, és mi csak ezután tudunk nekik segíteni. Mint sok más esetben is, itt is idézhetnénk a mondást, miszerint: segíts magadon, Isten is megsegít!

Szerző: Bugár Béla  2011.02.04. 13:31 komment

Címkék: önkormányzat

süti beállítások módosítása