Ma Robert Fico hivatalosan is bejelentette, amit a választások óta sejtettünk, hogy a Smer egyedül fog kormányt alakítani. Négy év egypárti kormányzás vár Szlovákiára, annak minden előnyével és buktatójával. Magát a döntést teljesen legitimnek tekintem, hiszen Robert Fico pártja az 1,1 millió szavazatával és 83 mandátumával olyan felhatalmazást kapott, mely előtt mindenkinek fejet kell hajtania, aki tiszteli a demokrácia játékszabályait. Az országra nehéz időszak vár, komoly, felelős döntéseket kell meghozni, s azokért vállalni a felelősséget. Mostantól kezdve nem lesz lehetőségük kibeszélésre, másra mutogatásra, mindenért nekik kell vállalniuk a felelősséget.

A Híd az egyetlen olyan párt, mely képviselni fogja a szlovákiai magyarok érdekeit a parlamentben. Ellenzékbe vonulunk, mert a jelenlegi helyzetben úgy érezzük, így lehet az általunk vallott értékeket és szavazóink, nagyrészt a szlovákiai magyarok érdekeit a legjobban képviselni.

Sokan, - talán rosszakaróink közül még többen, mint a barátaink és támogatóink- az elmúlt napok során megpróbálták a Hídat rátolni a Smerre, belekényszeríteni a pártot a koalícióba. Egyéni érdekek és a szlovákiai magyarság vélt vagy valós féltése egyaránt megjelenhetett ezekben a próbálkozásokban. Sokan úgy vélik, hogy most a Smertől valamilyen csodás ajánlatot kaphattunk volna minden magyar ügyre. Mindenkit ki kell ábrándítsak, nem kaptunk.

Robert Ficónak és pártjának most meg lesz a lehetősége, hogy egyedül is be tudja bizonyítani, képes európai, felnőtt módon viselkedni a kisebbségekkel. Ha nem fogja megváltoztatni az eddig elért eredményeket, és korrekt módon viszonyul majd a magyarokhoz, a Híd is konstruktív ellenzékként viselkedik majd vele szemben az elkövetkezendő négy év során.

A Hídra leadott 170 ezer szavazat, melyek nagy részét a magyarságtól kaptuk feljogosít, sőt kötelez bennünket, hogy a parlamentben ellenzéki pártként védjük a magyarok érdekeit.

A 13 képviselővel nem tudjuk megakadályozni a törvények elfogadását, de ígérem, minden lehetőséget megragadunk majd, hogy figyelmeztessünk, felszólaljunk és védjük az érdekeinket.

Ez a 13 képviselő lehetett volna több is. Igen, a Híd elvesztett közel 30 ezer szavazatot az elmúlt választáshoz képest, s egy képviselővel kevesebben vagyunk jelen a parlamentben. Miben látom ennek az okát? Két évvel ezelőtt, amikor a párt először indult a választásokon, hihetetlen negatív kampányt folytatott ellenünk az MKP, hiszen a szemükben mi voltunk az árulók. Akkor úgy gondoltam, ennél nem lehet mélyebbre süllyedni. A magyar választók többsége akkor mellénk állt.

Ám most, a 2012-es választásokon kiderült, lehet még lejjebb is menni. Bár a hivatalos kampányban az MKP a koalícióról beszélt, mindenki látta, hogyan akarták a Hídra és személyesen rám húzni a Gorilla-ügyet. Már megszokott módon asszisztált ebben a magyar kormány és a magyarországi média is, melyben egyetlen alkalommal sem volt módom megszólalni, míg az MKP elnöke tiszta időben számítva is közel egy órát beszélhetett.

A Híd szavazóinak egy részét sikerült elkedvetleníteniük ezzel a propagandával, ám a Magyar Koalíció Pártja összesen szinte egyetlen új szavazót sem tudott szerezni, ami azt mutatja, hogy az ő fajta politizálásuknak egyszerűen meg van a határa, mely a parlamenti küszöb alatt fekszik.

Megtanultuk a leckét, tudjuk, hogy mi a feladatunk az elkövetkezendő négy évben. Visszaszerezni az elpártoltakat, sőt, azokat is magunk mögé állítani, akik eddig nem voltak velünk.

Mi nem vagyunk haragtartók és bosszúállók. Az elkövetkezendő négy év során progresszív, 21. századi képviseletet akarunk biztosítani a magyarságnak a parlamentben, s azon kívül, szakmai szinteken egyaránt. Ehhez fogjuk kérni majd azoknak az együttműködését, akik túl tudnak lépni saját árnyékukon és egy új, egészséges, hatékony közösségi képviseletet szeretnének a szlovákiai magyarságnak. Mindenkivel hajlandóak vagyunk együttműködni, aki nem ártani, hanem segíteni akar a magyaroknak, legyen az magánszemély, helyi, regionális, vagy országos szervezet. Nehéz négy év előtt állunk, de mi vállaljuk a munkát. Remélem önök is mellénk állnak!
 

Szerző: Bugár Béla  2012.03.15. 18:07 komment

süti beállítások módosítása