Az elkövetkezendő napokban egyes képviselők kijelentései, nyilatkozatai, megjegyzései, árasztják majd el a médiát, amelyekkel az újonnan megalakult kormány alapdokumentumát – a kormányprogramot fogják értékelni. Ennek kapcsán kiemelnék néhány pontot, amelyek nem csak számomra, mint az egyik koalíciós párt elnöke számára, hanem a Híd választói számára is fontosak.

A kormányprogram mai szövegtervezete számomra és kollégáim számára is az állam jobb működésének és hatékonyabb irányításának reménye, de egyúttal komoly felelősségvállalása az ország jövőjével kapcsolatban. A kormányprogram az a dokumentum, amellyel a politikába és a politikai pártokba vetett bizalmat szeretnénk újra megerősíteni.

Jelenünk tele van támadásokkal, személyes gyűlölködésekkel, végletes ítélkezésekkel ahelyett, hogy inkább racionális vitát folytatnánk. Lassan már ezt a környezetet is kezdem megszokni. Én mégis arra összpontosítok, ami fontos. Szeretném ezért hangsúlyozni, hogy sem engem, sem a kollégáimat nem rettentik el a támadások attól, hogy következetesen tudjuk teljesíteni mindazt, amivel beléptünk ebbe a kormányba: a jogállamiság elveinek megerősítése, a korrupció elleni harc, a régiófejlesztés és a kisebbségek védelme. Örülök, hogy javaslataink legnagyobb része bekerült a kormány prioritásai közé és a kormányprogramba is.

Éppen ezek azon intézkedések, amelyekkel megállítható a radikalizmus és a polgárok elégedetlenségének növekedése. Igen, épp a korrupciós magatartás, a munkahelyek hiánya, a régiók elmaradottsága, a leszakadó csoportokkal való együttélés azok a gondok, amelyek zöld utat adnak a szélsőséges erőknek. A radikalizmusnak, legyen szó jobboldali, vagy baloldaliról, nincs mit keresnie egy modern demokratikus társadalomban. Ezen akarunk, és ezen kell az elkövetkezendő négy évben változtatni.

Mindenkit meg szeretnék kérni arra, hogy ezt a kormányt a kormányprogram teljesítése alapján értékelje. És azt a száz napot is kérnénk, amelyet minden egyes kormány megkapott, a lakosság pedig a választásokon értékel bennünket, egy-két, illetve négy év múlva. Azok az eredmények alapján, melyeket sikerült, vagy nem sikerült elérni. Annak alapján, hogy jobb lett-e az élet Szlovákiában, hogy javult-e a szociális helyzetük, biztonságuk és jogaik védelme. Hogy kevesebb lett-e a korrupció és nagyobb az átláthatóság.

Mert egy biztos: A médiában kifejtett vágyak, a Facebook-státuszok, vagy a verbális támadások semmiképp nem javítanak a polgárok életén.

Szerző: Bugár Béla  2016.04.18. 13:29 komment

süti beállítások módosítása