Közeleg a népszámlálás, ami azért számít nagy és fontos eseménynek, mert 10 évente egyszer kerül rá sor. Sokan nem tudatosítják, milyen nagy jelentőséggel bír ez az esemény a szlovákiai kisebbségek számára.
 

A népszámlálás eredményének igen sok vonzata van, a következő 10 évre meghatározza a nemzetiségi lét feltételeit. Ettől függenek majd további jogaink, lehetőségeink. Ha kevesen vállaljuk fel nemzetiségüket, azaz a teljes lakosság számán belül kis százalékarányt érnek el a kisebbségek, kevesebb jog illet meg bennünket, mint amire valós létszámunk alapján jogosultak lennénk. És ez nem csupán országos szinten érvényes, hanem a kis közösségekben, akár egy falu közösségén belül is. Az, hogy jogunk lesz-e kisebbségi nyelven intézni hivatalos ügyeinket egy községházán vagy városi hivatalban, attól is függ, milyen százalékarányt ér el a magyarok, ruszinok, romák és a többi kisebbség létszáma az adott község vagy város lakosságán belül.

Félreértés ne essék, nem arra buzdítok, hogy aki szlovák, vallja magát magyarnak, ruszinnak romának vagy más nemzetiségűnek. Szó sincs róla. Mindenki legyen büszke a saját nemzetére és nemzetiségére, származására és gyökereire. De egy kisebbségi család tagja magának és saját közösségének árt, ha a népszámlálás során másként nyilatkozik, mert ezzel mindannyiunk, az egész itteni nemzeti kisebbség jogait csorbítja.  S ezen a népszámlálás eredménye után mi, politikusok sem fogunk tudnak változtatni.

Szerző: Bugár Béla  2011.05.09. 13:08 komment

Címkék: magyar kisebbség népszámlálás

süti beállítások módosítása