Az elnökválasztás két fordulója közti időszak óta jelentős az igyekezet, hogy elültessék az emberek fejében „új poltika, új arcok“ gondolatát. Tudatosan próbálják elhitetni az emberekkel azt a leegyszerűsített képletet, miszerint ami új az jó, ami pedig régi, az csak rossz lehet. Illusztrációként napirenden vonultatnak fel példákat, főleg a politikusok, politikai pártok és a szlovákiai közélet palettájáról.

Már a „megfigyelők“ által felvázolt első elemzések során feltűnt ez az új séma, amelyet az elnökválasztás első fordulójában rögtön a választási helyiségek bezárása után elkezdtek hangoztatni az egyik magáncsatornán. Már-már az amatörizmus képzetét keltette, ahogy rajongással álmélkodtak az egyik elnökjelölt zseniális eredménye felett. Azóta sem telik el nap, hogy ez a gondolat ne jelenne meg a médiában. E „társadalmi megrendelés alapján“ alakulnak új pártok, sőt élednek fel rég elfeledett formációk.

Ahogy az életben, úgy a politikában sem érvényes, hogy egyetlen ember, egyetlen párt elhozhatja a megváltást és egy csapásra minden jóra fordul. Az ilyesmi általában vágy marad, egy álomkép, amely legtöbbször csalódásokkal jár. Ez az utolsó, amit az ország polgárainak kívánni lehet.

Amit viszont szívből kívánok Szlovákia polgárainak, az az, hogy kevesebb beskatulyázáson alapuló döntés szülessen. Elutasítom a politikusok és politikai pártok régire és újra történő felosztását. Számomra – és remélem, választóink és szimpatizánsaink többsége számára is – a megítélés kritériuma sokkal inkább az, hogy az adott politikus és politikai párt mit tesz le az asztalra, hogyan tartja meg az ígéreteit és hogyan viselkedik partnerként. Sajnos az utóbbi évek elsősorban a „skatulyákról“ szóltak: a jobb oldaltól a bal oldalig, a régiektől az újakig, a liberálisoktól a konzervatívokig és sorolhatnám. Szlovákiának nem áll jól – és nem tesz jót – a skatulyák szerinti politizálás.

Szlovákiához sokkal jobban illik a konszolidált, felelős politika a polgártól a vízióig vezető egyenes mentén. Az ahhoz a jövőképhez vezető egyenes mentén, ahol ezt az országot és annak lakosait öt vagy tíz év múlva látni szeretnénk. Ez ugyan kevéssé népszerű, kevéssé látványos politika, de legalább van értelme. Cél nélkül minden egyéb csak sötétbe kiáltás, magamutogatás. A polgárok számára ebből a politikából és a közélet effajta terheléséből semmi jó nem származik. Szlovákia előtt sajnos nincs konkrét vízió.
Mi már csaknem egy éve próbáljuk felvázolni a Polgári vízió 2016 nevű elképzelésünket. Haladunk egyik résztől a másikig. A vízió egésze a Híd honlapján is megtalálható. Hogy kevés látható ebből a médiában? Igen, mert a vízióban a médiának egy év alatt csupán 2 (azaz kettő) említésre méltó dolgot sikerült találnia – megjegyzem, épp két kevésbé lényeges dolgot emeltek ki. Sajnálom, mert a vízióban megtalálhatók azok a lépések és tervek, amelyek elárulják, hogyan látja a Híd Szlovákiát a jövőben, hogyan szeretné megoldani a mindannyiunkat érintő problémákat. Ez a mi programunk, amelyet igyekezni fogunk megvalósítani.
Mert ez a lényeg, ez az, ami számít. Hogy hogyan képzeljük el ezt az országot és a polgárok életét. Ez a politika és a politikusok feladata. A hazugságvizsgálatokat pedig hagyjuk meg a „sherlock holmesoknak“.

Szerző: Bugár Béla  2014.08.06. 11:07 komment

süti beállítások módosítása