Még egy hónap sem telt el a parlamenti választások óta, de már megint teljes gőzzel folyik a választási kampány.

Az ellenzéki politikusok abban versenyeznek, hogy ki tudja jobban támadni a volt kollégákat. Az ellenzéki pártokat mintha csak egy cél vezérelné, mégpedig a jobboldali választók átcsoportosítása. Ez azonban nem meglepő ezeknél a pártoknál, hiszen a választások előtt is ugyanilyen támadó politikát folytattak. Ebbe a kategóriába tartozik az SaS-es képviselők, Ondrej Dostál és Martin Poliačik kezdeményezése a kettős állampolgárságról szóló törvény esetében is.

Úgy gondolom, felelőtlen egy ilyen fontos témát a politikai marketing eszközeként használni. Mert ha itt valódi megoldást keresnének, Dostál úr nem nyílt levéllel oldaná a kérdést, hanem leülne tárgyalni a partnerekkel, és legalább megvárná, amíg a kormányprogram megszületik. Ő nem a problémát akarja megoldani, a célja inkább az, hogy ártson egyes pártoknak. Eddig nem tapasztaltunk a részéről olyan aktivitást, mely egységes platformra hozta volna az ellenzéki pártokat a kettős állampolgárság ügyében. Talán megpróbálhatna tárgyalni erről az ellenzék képviselőivel, például Igor Matovič-csal, aki a Radičová-kormány alatt sem támogatta a törvény módosítását, vagy kihasználhatná a javaslata támogatásához jelenlegi pártfőnöke, Richard Sulík jó kapcsolatát a szélsőségesek főnökével.

Ismétlem, a jelenleg érvényben lévő törvényt továbbra is rossznak tartjuk, és fölöslegesen ártalmas polgáraink számára. Engem, mint politikust természetesen aggaszt minden egyes szlovákiai polgár elvesztése. Úgy ma, mint 2010-ben is. De fontos emlékeztetni Dostál urat arra, hogy az állampolgársági törvényt már a Radičová-kormány idején módosíthattuk volna, amennyiben nem szavaz a módosítás ellen például Matovič úr, aki jelenlegi ellenzéki kollégája. Később is lett volna erre lehetőség, ha Dostál úr az SaS és az OĽaNO pártokkal együtt nem szavazta volna meg a Radičová-kormány bukását. Úgy, ahogy a Radičová-kormány alatt, amikor 8,13 százalékunk volt, úgy sajnos a jelenlegi koalícióban sem sikerült megállapodásra jutni ebben a kérdésben. Jelenleg 6,5 százalékra mérhető az erőnk. A Híd most a kormányprogram érvényre juttatására fog összpontosítani, amely tartalmazni fog számos olyan jobboldali intézkedést is, amelyek már a kormány programprioritásai között is szerepelnek. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a kormány prioritásai közé egyebek mellett számos lényeges, a nemzeti kisebbségek életével kapcsolatos módosítást is belefoglaltunk. Például a kisiskolák megmentése, a kisebbségi kultúra finanszírozása, a kétnyelvűség megerősítése, vagy a szlovák nyelv oktatásának módosítása a kisebbségi iskolákban. Ezért is értékelném, ha az ellenzéki politikusok is az emberek jobb életkörülményeit tartanák szem előtt, és nem csak a politikai marketinget. 

Szerző: Bugár Béla  2016.04.05. 11:30 komment

Címkék: kormány állampolgárság Bugár Béla Híd

süti beállítások módosítása