Nemrégiben találkoztam egy érdekes gondolattal – a tízparancsolat nem tartalmazza azt a bevezető mondatot, hogy: „Ha úgy gondolod,…”. Miután elmosolyodtam enyhe iróniája felett, rájöttem, hogy ez pontosan kifejezi azt a helyzetet, amelybe a választások után kerültünk. Itt a Híd helyzetére gondolok. Azonban egy kicsit változtatni kellene a gondolaton: „Menj és teljesítsd a politikai programod, valamint azt, amit a polgároknak ígértél”. És úgy, ahogy az a gondolatban le van írva, nem lehet bővíteni egy bevezető mondattal: „Ha minden olyan ideális lesz, ahogy azt elképzeled,…”.

Olyan döntést hoztunk, amely az egyetlen lehetséges döntés volt. Úgy, ahogy azt más pártok is tették. Igen, nehéz kompromisszumokat hoztunk, igen, sokan meglepődtek, igen, a szociális hálókon sok szidalmat kaptunk. És megértjük, hogy valaki nem 100 napot, hanem 100 másodpercnyi esélyt sem akar adni nekünk. De még egyszer hangsúlyozom, hogy készen álltunk, és készen is állunk meghozni a helyes döntéseket, nem pedig csak a népszerűeket. Teljesíteni akarjuk a választási programunkat, teljes felelősséggel és komolysággal, vállalva az összes velejáró következményt. Bízom benne, hogy azokat is meg tudjuk győzni, akik ma szemüket-fülüket befogják és csak a saját igazukat látják. Most, mikor megalakult az új parlament és az új kormány, szükségesnek tartom, hogy még egyszer hozzászóljak a témához.

Most kezdődik az igazi munka, ami még az ún. „rendes üzemmódban” is nehéz lenne, amikor minden úgy működött, mint eddig. Amikor hozzá voltunk szokva a jobboldalhoz, baloldalhoz, bizonyos standardhoz és rendszerhez. Csakhogy Szlovákiában a dolgok 2011 körül elkezdtek változni. A rendszerellenes és elfogadhatatlan jelenségek a közélet szokásos és akceptálható részévé váltak. Úgy Szlovákiában, mint határain kívül is. Hirtelen egy olyan világban találtuk magunkat, ahol minden máshogy működik. Minden változik. Ami önmagában nem rossz, csak kiszámíthatatlan. Ezért örülök, hogy minden kikötés ellenére gyorsan alakult meg a kormány, a parlament megtartotta alakuló ülését és bízom benne, hogy az ünnepek után mindannyian a lényegre fogunk összpontosítani: hogy ez az ország a felbolygatott hazai és külföldi vizek ellenére egy stabil, demokratikus és egy fejlődő európai országgá váljon, amely polgárai javát szolgálja.

 

Szerző: Bugár Béla  2016.03.24. 16:42 komment

süti beállítások módosítása