Az elmúlt hetek legaktuálisabb témája egyértelműen az eurómentőcsomag. Az „ügy” egyelőre úgy néz ki, hogy az SaS úton-útfélen azt hangoztatja, ők a szlovákiai állampolgárok pénztárcájának védőangyalai, a másik három koalíciós párt pedig a rossz oldalon áll, és a polgárok pénzének elherdálását szorgalmazza. Pedig mindez korántsem így van.
 

Mi sem akarjuk az adófizetők pénzét kiszórni az ablakon, nem akarunk olyan feneketlen zsákokat tömni, mint pl. Görögország, ahol a fizetések és a nyugdíjak többszörösei a szlovákiaiaknak. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy minden kölcsönről a parlament szavazzon és amennyiben úgy dönt, akár el is utasíthassa azt. Az eurómentőcsomag olyan országok megsegítésére jött létre, melyek a pénzcsomag által ki tudnak lábalni a bajból. Ahogy azt Richard Sulík is beismerte, az Írországba juttatott pénzcsomag hasznos volt, hiszen általa az ország gazdasága helyrerázódott. Ilyen országok támogatására jött létre az eurómentőcsomag.

És most nézzük a másik oldalt. Mivel jár az, ha a parlament nem szavazza meg a mentőcsomag elfogadását, milyenek lehetnek a következményei az SaS és Richard Sulík keményfejűségének.
Különféle tanulmányok születtek a jelenlegi helyzet kapcsán, melyek szerint az euróövezet szétesése jóval drágábba jönne ki, mint az eurómentőcsomag elfogadása. Konkrét példával egy svájci tanulmány szolgál, miszerint egy német állampolgárnak az eurómentőcsomag elfogadása 1000 eurójába kerülne, ám az euró bukása már 7000 eurójukba.

Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy az unió összes tagállama elfogadja az eurómentőcsomagot. Ha Szlovákia egyedüliként nem szavazná meg az elfogadását, az azt fogja jelenteni, hogy az ország nem akar hozzájárulni az euróövezet stabilitásához. Ezáltal Szlovákia pozíciója jelentősen gyengül az Európai unióban. Arról nem is beszélve, hogy egyszer ne adj isten nekünk is szükségünk lehet a mentőcsomagra, és akkor bizony az uniós országok szolidaritását a másik oldalról fogjuk nézni.

Az eurómentőcsomag legalább olyan fontos kérdés, mint az Európai unióba való belépésünk volt hét évvel ezelőtt. Most az euróövezet és az Európai Unió túléléséről van szó, ezen túl pedig Szlovákia jövőjéről. Ezért tartom fontosnak hangsúlyozni, az eurómentőcsomag elutasítása az euróövezet széteséséhez is hozzájárulhat, ez pedig az euró elértéktelenedéséhez vezet majd. Ezt szeretnénk megelőzni a csomag elfogadásával, hogy olyan országokat segítsünk meg, amelyek ezzel a segítséggel képesek a helyzetük megoldására.

Szerző: Bugár Béla  2011.09.29. 12:54 komment

Címkék: euró koalíció sas

süti beállítások módosítása