Van egy történet, mely szerint egy politikus egyszer azt mondta, válasszanak engem, mert senki sem tud annyit tenni önökért, mint amennyit én tudok ígérni. A választások közeledtével az ilyen típusú politikusokból egyre több lesz.

 A kampány rövid lesz, ezért valószínűnek tartom, hogy sokan mindent megígérnek majd csak azért, hogy maguk kerüljenek a figyelem középpontjába. A szavazónak fel kell készülni arra, hogy újra mindenki magát a Kánaánt akarja majd elhozni neki. Pedig aki egy kicsit is odafigyel a hírekre, látja, mi történik körülöttünk Európában, éreznie kell, hogy most csak a felelős, józan gondolkodás viheti előre az országot. Szlovákia, a környező országok, de egész Európa gazdasága is annyira borotvaélen táncol, hogy nincs miből nagyot álmodni. És aki újra meg újra csak felelőtlenül álmodozni akar, az már nem csak a jövő generációit sodorja veszélybe, hanem önmaga és környezete másnapját is. Mi nem fogunk ígérgetni a kampányban olyan dolgokat, melyek nem lesznek megvalósíthatóak, olyanokat, melyeket a választások után egy nappal azonnal a szemétbe dobhatunk, mert nem lesz esély azok megvalósítására.

Ám vannak dolgok, melyekre a gazdasági helyzettől függetlenül törekednünk kell. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy választások után is, sikeres eredmény esetén akár kormánytényezőként segítsük a meglévő munkahelyek megtartását. Már most látjuk, hogy ez az, amitől az emberek a legjobban félnek. Ezért ez elsődleges szempont kell legyen számunkra. A leendő kormányprogrammal stimulálni kell a további új munkahelyek létrejöttét, és ha a piaci szereplők erre nem lesznek képesek, az államnak magának is be kell szállni ebbe, közmunkaprogramok, árvízvédelmi programok létrehozásával, de a kisgazdák, az önálló mezőgazdasági vállalkozók bizonyos fokú támogatása is ennek a része.
Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a szociális és gazdasági feszültséget, mely már most kialakulóban van, és tovább fokozódhat, semmiképpen se tudja senki nemzetiség ellenszenvvé áttranszformálni. Mindent megteszünk azért, hogy Szlovákiában a pénzügyi válságra hivatkozva ne csökkenhessenek a kisebbségi támogatások, és az eddig elért és kiharcolt eredmények következetesen be legyenek tartva. Van egy magyar szólás, mely szerint „Szegény ember az, aki még ígérni sem tud”. Én ellenben csak azt tudom mondani, hogy inkább maradunk szegények, de felelőtlenül nem ígérünk semmit.

 

Szerző: Bugár Béla  2011.11.16. 09:26 komment

Címkék: választások kapmány

süti beállítások módosítása