Naponta arról olvasunk a sajtóban, hogy a munkanélküliség a 15 százalékos küszöböt súrolja, az emberek sorra veszítik el munkájukat. És milyen lépéseket tesz a folyamat megállítására, illetve visszafordítására a kormány? Minisztériumokban tart látszatellenőrzéseket a kormányfő, illetve olyan ügyekben tart sajtótájékoztatót, melyekben az Alkotmánybíróság már egyértelműen állást foglalt. Ebből is látszik, mik a jelenlegi kormány prioritásai.

Róbert Fico csütörtöki sajtótájékoztatója nyilvánvalóan csak egyetlen célt szolgát: elterelni az emberek figyelmét a valós gondokról.  Más indoka nem lehetett, hiszen az Alkotmánybíróság a szavazólapok állítólagos megjelölését Trnka főügyésszé való választásakor nem találta alkotmányellenesnek, Čentéš úr megválasztásának folyamatát pedig szintén nem kérdőjelezte meg. Egy ügyben azonban még nem született döntés: hogy az államfő köteles-e kinevezni Čentéšt főügyésszé vagy sem. Érdemes elgondolkodni rajta, vajon miért éppen most kerültek ki az ügyészségről a képviselők vallomásai a főügyészválasztás kapcsán, vajon miért éppen most tart Fico erről sajtótájékoztatót. Valaki egyértelműen attól tart, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy Čentéšt ki kell nevezni, az óriási károkat okozhat egyes személyeknek, vagy akár pártoknak. Kiderülhetne pl., hogy a Gorilla-ügyben lehallgatott lakásban többek között ki ivott kólát.

Röviden kitérnék a pártunkat és a többi volt kormánypártot ért vádaskodásokra is. Ha Róbert Ficonak igaza lenne, és valóban megjelölték volna a képviselők a szavazólapokat a főügyészválasztáskor, akkor a mi esetünkben 14 egyformán megjelölt szavazólapnak kellet volna lennie. De nem volt. És arra, hogy az egyik volt képviselőnk mégis az ellenkezőjét állítja, csak azt tudom mondani, hogy Igor Sidor nem volt elégedett a pozícióval, melyre a legutóbbi választási listán került. Hogy bosszúból állít-e ilyen valótlanságokat? Nem állítom, de kizárni sem tudom.  

Summa summarum, nő a munkanélküliség és a kormány ahelyett, hogy megoldásokat keresne, csak tovább terheli a munkavállalókat és a munkaadókat. Ahelyett, hogy a hétköznapi embereket érintő problémákra összpontosítana, figyelemelterelő sajtótájékoztatókat tart, melyeken megkérdőjelezi az Alkotmánybíróság döntéseit és az ellenzéki pártokat próbálja befeketíteni. Így néz ki tehát a Smer által oly sokat emlegetett biztonság.

Szerző: Bugár Béla  2013.02.22. 15:58 komment

süti beállítások módosítása