November elején jelentettem be, hogy Andrej Hrnčiart, Turócszentmárton polgármesterét a Híd listáján szeretnénk indítani. Azóta bizonyos körökben folyamatosan azzal támadnak bennünket, hogy a polgármesteren keresztül a Maticával paktáltunk le. Éppen ezért fontosnak tartanám néhány dolog gyors tisztázását. Turócszentmárton mindenkori polgármestere a Matica tiszteletbeli alelnöke, mivel a szervezet ott alakult meg még a 19. században. Hrnčiar úr így jutott ehhez a poszthoz, ám nem fejtett ki aktivitást ebben a szervezetben, és még azt megelőzően, hogy bejelentettük volna egyezségünket, tiszteletbeli posztjáról is lemondott. Így a Maticával hírbe hozni a Hídat, rosszindulatú mellébeszélés. A polgármester egyébként példaértékű együttműködést folytat a helyi kisebbségekkel, erről magam is meggyőződhettem már korábban.

De Andrej Hrnčiar nem ezért kerülhet majd fel a Híd listájára. Turócszentmárton vezetője, s csapata az elmúlt időszakban olyat ért el, amit még soha senki Szlovákiában. A város egy olyan üvegzseb programot valósított meg az elmúlt időszakban, mely teljesen átláthatóvá teszi az önkormányzat anyagi működését. Turócszentmárton nemcsak Szlovákia legátláthatóbban működő városává vált, hanem az Egyesült Nemzeteke Szervezete, az ENSZ első díját is megkapta ebben a témában. Ebben a versenyben Európa és Észak-Amerika több száz kiváló programmal rendelkező települése szállt ringbe, és Hrnčiarék itt nyertek. A város korábban már hasonló díjat kapott az EU EPSA nevű szervezetétől is, itt is Turócszentmártoné volt a szlovákiai elsőbbség.

Hiszek abban, hogy a manapság Szlovákiában pont ilyen agilis, korrupcióellenes, tiszta politikusokra van szükség, így örömmel töltött el, amikor egyezségre sikerült jutni. És azoknak, aki számára ez a név kapcsán továbbra is csak a Matica jut az eszébe, azt üzenném, nézzenek inkább körül saját önkormányzatuk háza táján, talán nekik is szükségük volna egy hasonló üvegzseb programra.

Egy utolsó gondolatként pedig hadd mutassak rá, Andrej Hrnčiart a szlovák nacionalisták, mióta bejelentettük az együttműködést, keresztre akarják feszíteni. El kell fogadnunk a tényt, hogy nekünk magyaroknak soha nem lesz többségünk a szlovák parlamentben, ezért kell a lehető legszorosabban együttműködni olyan szlovák politikusokkal, akik felvállalják a mi ügyeinket is. Andrej Hrnčiar személyében egy ilyenre találtunk.

Szerző: Bugár Béla  2011.11.22. 12:57 komment

Címkék: lista híd andrej hrnciar turócszentmárton

süti beállítások módosítása