A médiáknak kétség kívül fontos szerepük van a politikusok és politikai pártok munkásságának megfigyelésében. Nemegyszer lehettünk tanúi, ahogy egy újságíró leleplezte a parlamentben, kormányban vagy állami cégekben történő hazugságokat és csalásokat. Cikkeik és riportjaik által jutnak a lakosok információkhoz és nagy mértékben befolyásolják a közvéleményt. Ezért úgy gondolom, hogy a vállukon nagy tehet cipelnek. A felelősség terhét.

Politikusként tisztában vagyok a szavak súlyával és lehetséges következményeikkel. Minden kimondott mondatot felelősségteljesen át kell gondolni, hogy kiszűrjük a lehetséges félreértéseket és ezáltal a lakosok félreinformálását . Kötelességemnek érzem így cselekedni.

A másik oldalon, lakosként elvárom, hogy a médiákban elhangzó hírek pontosak legyenek és az igazságot tükrözzék. Bármilyen legyen is az. Jogom van feltételezni, hogy az újságírók munkája nem csak a cikkek megírásában merül ki, hanem komoly előkészületek, kutatómunka előzi meg azt. Az objektív informálás szerintem minden média legfontosabb küldetése.

Az utóbbi időben azonban olyan érzés uralkodott el rajtam, hogy egyes újságírók erről a tényről megfeledkeznek. Olyan világban élünk, ahol komoly a konkurenciaharc, ahol a nézettség és a hírnév váltak a médiák számára a legfontosabb tényezőkké. A szenzációhajhászás és a tények botrányként való kezelése lassan de biztosan egyes újságírók prioritásaivá váltak. Meggyőződésem, hogy ők nem érzik felelősségük súlyát.

Mindig arra törekszem, hogy a munkámat a lehető legkomolyabban végezzem ezért érzem úgy, hogy jogom van másoktól is ezt követelni. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben mindannyian így gondolkodnánk, sok kellemetlenséget meg tudnánk előzni.

Szerző: Bugár Béla  2011.03.04. 13:20 komment

Címkék: média

süti beállítások módosítása