Hetvenhét. Ennyien szavaztak a héten a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény mellett a parlamentben. Fáradozásunk tehát nem volt hiábavaló, a szlovák politikusok zöme bebizonyította, hogy nem félnek a kisebbségektől, a kisebbségek pedig bátran használhatják anyanyelvüket. Mi többet is kívánhattunk volna a nyári szünet kezdetén!
 

Szeptembertől folytak az előkészületek és azóta sok módosításon esett át a törvény. A végeredmény ugyan nem pontosan tükrözi az eredeti elképzeléseinket, de így is hatalmas előrelépésnek tartom a szlovákiai kisebbségek életében. Majdnem egy év volt szükséges ahhoz, hogy meggyőzzük a képviselőket, igenis van létjogosultsága egy ilyen törvénynek. De sikerült.

Ez a szakasz lezárult, most pedig mindannyiunk előtt egy kisebb pihenés áll. Nem csak az iskolákban, hanem a parlamentben is nyári szünet veszi kezdetét. A különbség csak annyi, hogy míg a diákok felhőtlenül élvezhetik a szabadságot, addig a politikus dolgozni fog, még ha nem is lesz éppen parlamenti ülés. Elő kell készíteni az anyagokat a szeptembertől megtárgyalandó törvénytervezetekre, módosításokra. A koalíciós problémák megoldása is még mindig időszerű. A négy párt között még mindig nem ideális az együttműködés, ezen még sokat kell dolgoznunk, mert még mindig jobb ez az alternatíva , mint az, hogy a Smer vegye vissza a hatalmat. Tehát munka lesz bőven, de majd igyekszem úgy beosztani, hogy elég időm maradjon a családomra és a kertemre.

A kollégáim gyakran megmosolyogják, mikor arról beszélek, hogy nem szeretek nyaralni járni. Hiszen többségük nem tudja elképzelni a nyarat egy tengerparti üdülés nélkül. Mi is készülünk a családdal egy ilyenfajta kirándulásra, legjobban azonban annak örülök, hogy végre lesz annyi időm a kerti munkákra, amennyit szeretnék. Mert számomra ez jelenti az igazi kikapcsolódást. Nincs tömeg, az ember ráér a gondolataiba merülni és közben még hasznosan is tölti el az idejét. Emellett mindig ott van kéznél az iPad, hogy figyelemmel tudjam kísérni a mindennapi történéseket is. :)

Mindenkinek szeretnék ezúton is kellemes, pihenéssel eltöltött nyarat kívánni, hogy aztán ősszel újult erővel tudjunk nekivágni a kihívásoknak!

Szerző: Bugár Béla  2011.07.01. 13:02 komment

süti beállítások módosítása