Amikor a Hídat több mint két éve, 2009-ben megalapítottuk, már az alapítás pillanatában tudtuk, hogy a párt csak akkor lesz sikeres, ha a magyar témákon kívül össztársadalmi ügyeket is felvállalunk, s ha a pártot nem zárjuk le etnikai alapon, hanem őszintén nyitottak leszünk a szlovákok és a többi kisebbség iránt is.
 

Ezért lépett be a pártba Rudolf Chmel, és lett később miniszterelnök-helyettes, de ezért kerültek fel a listára más szlovák barátaink is. A kezdetekkor, 2009-ben valóban kevés ismert szlovák merte felvállalni, hogy egyáltalán a Híd megemlítsék, ám a 2010-es választásokon mégis komoly sikereket könyvelhettünk el. Ebben segítettek bennünket az OKS képviselői is. Sikeres magánkampányuknak és az arányoknak köszönhetően, bennünket is meglepve végül némileg túlnyerték magukat, a listára hozott mintegy 10-15 ezer többletszavazatért négy parlamenti képviselői helyet kaptak. Az együttműködés velük az elmúlt másfél évben nem volt könnyű, de az utolsó előtti pillanatig korrekt maradt.

A négy képviselőből végül csak František Šebej volt az, aki az októberi bizalmatlansági szavazáson felül tudott emelkedni a pártérdekeken, és képes volt megvédeni a kormánykoalíciót. Három volt párttársa inkább hagyta a szakadékba zuhanni az egészet, csak hogy ők „makulátlan tiszták” maradjanak. Ha így politizált volna mindenki az elmúlt húsz évben, valószínűleg egy tapodtat sem jutott volna előre ez az ország, mert minden témánál akad valaki, aki saját morális integritására hivatkozva elutasít egy egyezséget. Mint a hét elején kiderült, František Šebej, akit nyugodtan nevezhetek barátunknak, a Híd listáján indul majd a 2012-es választásokon. Politikai tevékenységét ismerjük immár több mint húsz éve, egyenes, őszinte, korrekt politikusok, aki hozzánk nagyon közel álló elveket vall. Hisszük azt, hogy tapasztalatával segíteni tudja a pártot, s a közös jövőnk nem csak a listán való indulásra korlátozódik. Rudolf Chmellel és František Šebejjel nem ér véget szlovák politikus-közéleti személyiségek listája, aki a hisznek a Híd politikájában, és velünk vágnak majd neki a 2012-es választásoknak. Bízom benne, hogy a végső névsor, mely még tartogathat meglepetéseket, mindenkit arról győz majd meg, hogy ahogy az elmúlt másfél évben, most is, mi nem csak beszélünk az együttműködésről, hanem komolyan is gondoljuk azt.

Szerző: Bugár Béla  2011.11.03. 12:36 komment

Címkék: szlovák oks sebej

süti beállítások módosítása