Sokan úgy gondolják, hogy az ellenzéki pártok feladatai a kormány kritizálásában, javaslatainak értékelésében és az ellenük való szavazásban merülnek ki. Nem állítom, hogy nincs ebben némi részigazság, hiszen az esetek többségében a kormány és az ellenzék nézetei eltérnek. Ezért logikus, hogy bizonyos kérdésekben nem tudnak közös nevezőre jutni. Az ellenzék feladatai ezzel azonban nem érnek véget. Szerintem az a legfontosabb, hogy mi, mint volt kormánypárt a lehető legtöbbet megtegyük azért, hogy megvédjük mindazt, amit az elmúlt kormányzási időszakban elértünk. 

Ez az egyik ok, amiért fontos számunkra a kisebbségi kormánybiztos posztja. Iveta Radičová kormányzása idején kiépítettük az emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős hivatalt, amely nagyban hozzájárult a többségi lakosság és a kisebbségek közötti feszültség enyhítéséhez. Mivel Robert Fico ezt a hivatalt megszüntette - csakúgy, mint a kisebbségügyi  kormányalelnök posztját – szeretnénk megtartani legalább annak jogköreit, hogy megakadályozzuk a feszültség újbóli kialakulását. A kormánybiztos elsőként figyelmeztethetne minket, ha a törvényjavaslatokban a kisebbségek jogainak megsértését észlelné. A mi pártunk nyíltan vállalja, hogy minden Szlovákiában élő nemzeti kisebbség érdekeit képviseli és ezért fontos, hogy a kormánybiztos elegendő jogkörrel legyen felruházva és szükség esetén léphessen.

Nem csak a kormánybiztos esetében fontos az említett ellenzéki feladat. Példaként említhetném akár a sokat vitatott második nyugdíjpillért is. Meggyőződésem, hogy a pénz, amit a fiatalabb emberek gyűjtenek ebben a pillérben, elértéktelenedhet. Fico kormánya ugyanis már jelezte, hogy ennek a megspórolt összegnek a 4 vagy akár 6 százalékát is elvenné – pontos adatokkal még ugyan nem rendelkezünk, de annyi biztos, hogy a kormánynak tervei vannak ezzel a pénzzel. A mi feladatunk, az ellenzék feladata felhívni az ilyen és hasonló esetekre a polgárok figyelmét és megtenni mindent annak érdekében, hogy megóvjuk őket a rossz döntések hatásai elől. A mi választóink nem azért adták ránk a voksukat, hogy csendben lapuljunk a parlament padsoraiban, hanem hogy kiálljunk az érdekeik mellett és mi erre készen állunk.
 

Szerző: Bugár Béla  2012.06.01. 16:09 komment

Címkék: ellenzék kormánybiztos

süti beállítások módosítása