A Smer ismét tanújelét adta, hogy a kampányuk alatt oly sokat ismételt biztonság (istota) fogalmát igencsak sajátosan értelmezik. A Népi platform, azaz a KDH, az SDKÚ és a mi pártunk rendkívüli ülést kezdeményezett a héten az igazságügyben uralkodó helyzet miatt. A kormánypárt viszont nem szavazta meg az ülés programját, így nem volt lehetőségünk megvitatni azokat a témákat, melyek szerintünk igenis időszerűek. Pavol Paška, a parlament elnöke ráadásul azt nyilatkozta, hogy ő bármikor hajlandó az igazságügyről vitázni, de most nem. A Smer szerint tehát az igazságügyben minden jól működik, a bíróságok rendesen végzik a munkájukat, az emberek elégedettek?

Meggyőződésem, hogy igenis itt az ideje arról beszélni, hogyan lehetne javítani a bíróság, a bírók munkáját. A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) júniusi felméréséből ugyanis kiderül, hogy a polgárok 69%-a (!) nem tartja megbízhatónak a szlovák bíróságokat. Nem is csodálkozom ezen az eredményen, hiszen a bíróságokon egymás után születnek az egyre hajmeresztőbb és érthetetlenebb ítéletek – emlékezzünk csak vissza a Lexa-Kovács ügyre, vagy arra, miként cserélte le a kormány az igazságügyi miniszter javaslatára azokat a személyeket a legfelsőbb bíróságon, akik Harabin kritikusai voltak. Vagy megemlíthetném azt is, hogy a Híd még tavaly ősszel beadványt nyújtott be az Alkotmánybíróságra a kettős állampolgárság ügyében, döntés azonban a mai napig nem született– emberek százai vesztették már el állampolgárságukat a szerintünk alkotmányellenes törvény miatt, a probléma tehát nem tűrne halasztást, az Alkotmánybíróság mégsem tartja sürgetőnek a döntéshozást. De nem is kell az ilyen sokat medializált ügyekre összpontosítani, elég, ha belegondolunk, hogy az egyszerű emberek akár legapróbb bírósági ügyei is évekig húzódnak a legtöbb esetben.

Valóban nem időszerű tehát most vitát folytatni az igazságügyről?

A rendkívüli ülés bojkottálása után nem maradt más lehetőségünk, mint javaslatot tenni az igazságügyi miniszter leváltására, mert az erről szóló ülés programjáról már nincs szavazás. A Smer képviselői kénytelenek lesznek meghallgatni minket. Figyelmeztetni fogjuk a kormányt, hogy míg a Radičová-kormány idején mi nyitottuk a bíróságokat, olyan javaslatokat tettünk, melyekkel beindítottunk egy megújulási folyamatot, addig a Smer az elmúlt hét hónapban egyetlen igazságüggyel kapcsolatos javaslatot és döntést sem hozott. Sőt, mintha az egész témát bezárnák, besöpörnék a szőnyeg alá.

Ilyen tehát a Smer elképzelése a biztonságról? Hogy csökkentik az emberekben azt az érzést, hogy jogállamban élnek? Robert Fico pártja valószínűleg elfelejtette, hogy a jogállamot, a demokráciát nem elég kivívni magunknak, azért állandóan küzdeni kell, tökéletesíteni kell azt. És a mi feladatunk, hogy erre emlékeztessük őket.

Szerző: Bugár Béla  2012.11.16. 10:10 komment

süti beállítások módosítása