A demokrácia szó jelentését és magát az intézményt egyes politikusok igazán sajátos módon értelmezik. Legjobb példa erre a Smer: ahogy a párt a parlamentben viselkedik, illetve Róbert Fico néha már a józan ésszel határos kijelentései. A kormánypárt úgy képzeli el a demokratikus viselkedést, hogy képviselőinek elrendeli, ne vegyenek részt a köztársasági elnök vádemelése kapcsán összehívott rendkívüli ülésen, hogy támadja az Alkotmánybíróságot és segédkezik a főügyész kinevezése körüli huzavonában.

Februárban tettem egy kijelentést, miszerint a szociáldemokraták megerőszakolták a demokráciát. Ehhez továbbra is tartom magam. A keddi „színjáték” a parlamentben pedig csak megerősített ebben a meggyőződésemben. Az antidemokratikus viselkedés mintapéldája, hogy a Smer elrendelte képviselőinek, hogy bojkottálják az ülést. Véleményem szerint ez a szabad mandátumgyakorlásba való beavatkozás.

Az egyik vasárnapi vitaműsorban a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a főügyészségen kialakult helyzetért tétlensége miatt az Alkotmánybíróság felelőssége is felvethető. Nem ez az első eset, amikor Róbert Fico beleköt az Alkotmánybíróságba, hiszen nem is olyan régen az intézmény egyik döntését kérdőjelezte meg, amikor a szavazólapok megjelölésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót. Egy olyan ügyben, melyben az Alkotmánybíróság már egyértelműen állást foglalt. A Jozef Čentéš kinevezése körüli huzavona a köztársasági elnöknek róható fel, aki a kormánypárt támogatását élvezi. Ha tehát a kormányfő ujjal akar mutogatni, először a saját háza táján nézzen körül és csak utána ítélkezzen. Čentéšnek alkotmányos joga, hogy harcoljon az igazáért, a jogai érvényesítéséért. Ezt a jogot a demokrácia intézménye biztosítja számára. Persze csak abban az esetben, ha a demokrácia fogalmát nem a Smer szemüvegén keresztül értelmezzük.

Érdekesek azonban a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Štefan Harabin szavai is, aki az Alkotmánybíróság egyik bíráját helytelenül és sértő módon csalónak, illetve Szlovákia szégyenének nevezte. Így nyilatkozik az az ember, akinek személye egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a polgárok a bíróságok munkáját negatívan ítélik meg, és nem bíznak a bíróságokban.

Az igazságszolgáltatásnak a demokratikus ország egyik jelképének kellene lennie, de a bírói döntések megkérdőjelezésével és a bírákkal szembeni vádaskodással ez a hatalmi ág elveszíti szimbolikus jelentőségét. Jó lenne, ha Róbert Fico miniszterelnök és kormánya, valamint Harabin úr újra fellapozná az értelmező szótárt és kikeresné a demokrácia szó jelentését, különben nyilvánosan is kijelenthető, hogy a szocializmus visszatért.

Tegnap végre megtörtént az, amire az egész világ várt. A vatikáni kéményből fehér füst szállt fel. Kíváncsi vagyok, mikor látunk majd fehér füstöt felszállni a szlovák demokrácia kéményéből. Mert egyelőre csak a sűrű, fekete füst gomolyog belőle.

Szerző: Bugár Béla  2013.03.14. 11:06 komment

süti beállítások módosítása