Az elmúlt hetekben ismét felütötte fejét a nacionalizmus. Különböző feliratok jelentek meg épületek falain, melyek a magyarokat, zsidókat gyalázzák. Azon tűnődtem, vajon mi visz rá egy huszonéves fiatalembert arra, hogy ilyen feliratotokkal fújja fel egy ház oldalára.
 

Legyinthetnénk egyet az ügy felett, végül is nem új keletű dolog ez, effajta falfirkákra volt már példa nem egyszer. Az azonban mindenképpen elgondolkodtató lehet, hogy mikor jelentek/jelennek meg. Talán nem túlzás párhuzamot vonni a Szlovák Nemzeti Párt parlamenti munkássága és az egyre erősödő nacionalizmus között. Meggyőződésem, hogy a gyűlölködés akkor kezdett ekkora méreteket ölteni, amikor a Slota által vezetett párt bejutott a parlamentbe és kormánypárttá vált. Egyre erélyesebben kezdték hangoztatni, hogy az egyetlen igaz nemzet a szlovák és minden kisebbség csak terhet és veszélyt jelent Szlovákia számára. Emlékezzünk csak vissza például a 2010-es parlamenti választások előtt zajló kampányukra, amikor hatalmas plakátokon óva intettek mindenkit a magyaroktól és a romáktól. És ez csak egy példa a sok közül.

Amennyiben sokat győzködünk valakit arról, hogy a kisebbség veszélyes, előbb utóbb el fogja hinni. Akkor is, ha még életében nem találkozott magyarral, romával, vagy ruszinnal. A reklámnak, győzködésnek, ijesztgetésnek hatalmas ereje van.

Meggyőződésem, hogy ez történik a jelen helyzetben is. A Szlovák Nemzeti Párt kampányt indított, petíciót gyűjtenek egy népszavazás kiírásához, hogy a szlovák nyelv válhasson az egyetlen hivatalos nyelvvé Szlovákiában. Óriásplakátokon hirdetik: „Nebuďme doma cudzincami! Nechceme žiť vo Felvidéku! „ (Ne legyünk idegenek itthon! Nem akarunk Felvidéken élni!) Az emberek többsége észre sem veszi ezeket a plakátokat, vagy legyint felettük, esetleg megbotránkozik. De itt van ez a fiú, aki fogta magát és befújta a házfalat gyalázkodó feliratokkal. És vajon beéri ennyivel, vagy hamarosan ismét egy Malina Hedvighez hasonlatos esettel kell majd szembesülnünk?

Nem értem, miért ez a gyűlölet. Én úgy gondolom, hogy elsősorban mindannyian emberek vagyunk, csak aztán szlovákok, magyarok, lengyelek, németek, ukránok…. Minden nemzet hagyományai, kultúrája, gondolkodásmódja csak gazdagíthatja, sokszínűbbé teheti a másik nemzetet. Ideje lenne felnőniük egyeseknek és tudatosítaniuk ezt!

Szerző: Bugár Béla  2011.05.15. 13:07 komment

Címkék: nacionalizmus sns

süti beállítások módosítása