Egyszer egy lakossági találkozón megkérdeztem egy kisfiút: Mi leszel, ha nagy leszel? Azt mondta, elnök. Megkérdeztem, miért, mire azt válaszolta: mert az elnök okos és jó. Milyen egyszerű, de nagyszerű jellemzése egy elnöknek. Mindannyiunkban él egy kép arról, milyennek kellene lennie egy elnöknek, egy államfőnek. A legtöbbünkben szintén egy kedves, igazságos és tiszteletreméltó ember képe él, aki képes a dolgok fölé emelkedni, igazi államférfiként viselkedik és mindig jó döntéseket hoz. Már maga az „elnök“ kifejezés is  tiszteletet ébreszt. Bármely ország bármely polgára joggal érezheti magát kiábrándultnak és csalódottnak, ha a mindenkori elnök képe nem esik egybe az említett elképzelésekkel és elvárásokkal. Márpedig ilyesmi megesik, és nem csak nálunk.

Tegnap részt vettem Andrej Kiska elnök úr beiktatásán. Egyelőre csak az első benyomásaimról, aktuális érzéseimről tudok beszámolni. Örülök, hogy a Híd párt támogatta az új elnök jelölését. A tegnapi nap után meg vagyok győződve arról, hogy megfelel az említett képnek – igazságos, tiszteletreméltó, erős elnök lesz. Valóban minden polgár államfője lesz, ahogy megígérte: „Az alkotmányt betartom, a polgárok érdekeit védeni fogom“. Mégpedig akkor is, ha ki kell állni a kisebbségek és a gyengébbek mellett, amikor igazuk van. Ígérete szerinttiszteletben tartja Szlovákia sokszínűségét, a tolerancia és az együttműködés híve lesz, vállalja a türelmes közvetítő szerepét azokban a témákban, amelyekben elengedhetetlenül szükséges az érintett felek közti megbeszélés és megállapodás. Hogy olyan ország elnöke lesz, ahol mindenki jól érezheti magát, ahol egy csoport sem nyomhat el egy másikat, ill. nem élvezhet előnyt a másik kárára. Ígérete szerint akkor is kitart emellett, ha a polgárok – néhány hónapos hivatali tevékenysége után – majd már nem tekintik őt „nem politikusnak“ és elmúlik az újdonság varázsa.

Kívánom elnök úrnak, hogy sikerüljön úgy ellátnia a hivatalát, hogy tevékenysége és az a bizonyos elképzelésünkben élő, elnökről alkotott kép összhangban legyen egymással. Hogy minél több polgár érezhesse úgy: ő az én elnököm. Természetes és őszinte tisztelettel. Nem csak illemből.

Szerző: Bugár Béla  2014.06.16. 20:00 komment

Címkék: polgár államfő Andrej Kiska

süti beállítások módosítása